luni, 20 iulie 2015

10 Stereotipuri cu care se confrunta o WAHM (work at home mom)


De cand am devenit mama si am decis sa lucrez “full time” de acasa, m-am confruntat cu anumite tipare repetitive, atat in ceea ce ma priveste, cat si in cazul altor mamici cu care am intrat in contact.

Voi prezenta acum pe scurt experienta mea personala, dar si a clientelor mele, care se incadreaza in categoria: mame care lucreaza de acasa.

Tipurile de activitati sunt variate, la fel si conjuncturile in care se afla mamicile, dar exista anumite stereotipuri pe care incepi sa le observi dupa un timp. Pe masura ce parcurgem impreuna cele 10 stereotipuri pe care am ales sa le prezint aici, voi atinge usor si elemente specifice dezvoltarii personale prin coaching, care ar putea fi de interes in acest context.

1. IMI IAU ACTIVITATEA IN SERIOS?  

Prima provocare care apare, indiferent de tipul activitatii pe care o WAHM o desfasoara, este legata de modul in care te privesti TU pe tine si munca pe care o faci.

Cu alte cuvinte, daca eu imi privesc activitatea ca un hobby, ceva ce fac atunci cand imi ramane timp liber, pot sa ma astept sa infloreasca? Elementul cheie, pe care l-am inteles cand am inceput sa lucrez cu mine prin metodele de coaching, a fost sa imi tratez munca de acasa ca pe o veritabila afacere. 
Timpul alocat ei si spatiul in care o desfasor ramane separat de celelalte activitati ale vietii de familie. Pare complicat, mai ales cand locuiam intr-o garsoniera, dar cu putina imaginatie, am reusit.

2. CAT CREDIT IMI ACORDA FAMILIA SI CEI APROPIATI MIE?

Aceasta este o alta situatie delicata prin care probabil toate am trecut sau trecem. Cei din jurul nostru par a considera ca ceea ce facem de acasa nu poate sa intre in categoria activitati profesionale. Am auzit exprimari de genul: “te joci si tu”, “faci asta in timpul liber”, “sper ca nu renunti la servici pentru asta”, “trebuie sa mai iesi in lume, sa ai un job ca toti oamenii”, “cand o sa faci si tu ceva serios”, “nu o sa-ti iasa niciodata bani din asta”, “ai nevoie de ceva sigur”, “si cand se termina clientii, ce faci?”. Toate acestea pot fi extrem de descurajante, cu o singura conditie: sa le crezi si TU.

Am inteles atunci cand am lucrat mai mult cu mine insami ca de fapt puterea acestor cuvinte si a neincrederii sau blamarii care le insotesc este de fapt in subconstientul meu. Fara sa vreau, ba chiar pot spune “impotriva vointei mele” constiente, mi se intiparisera foarte bine astfel de tipare in minte si ele ieseau la lumina de cate ori erau “accesate” de cuvintele celor in care aveam incredere, pe care ii iubeam.

Ce am facut? Am folosit instrumentele pe care coaching-ul mi le-a pus la indemana si am sters aceste programe din subconstient, inlocuindu-le cu unele pozitive, benefice.

3. CUM SE IMPLETESC VIATA DE FAMILIE CU LUCRUL DE ACASA?

Acest al treilea stereotip este, am observat la cei mai multi dintre clientii mei, o sursa constanta de vina si nemultumire. Intrebarile pe care si le pun mamele WAHM cu care am discutat sunt: cum gasesc echilibrul perfect? Daca acord mai mult timp afacerii, familia are de suferit si atunci de ce mai stau acasa, ce rost mai are? Daca ma concentrez pe familie, copil, sot, afacerea nu merge, nu am timp sa imi ating termenele limita si imi neglijez clientii. Ce e de facut?

In primul rand, aceste dileme sunt absolut normale. E un echilibru precar, ca al unui trapezist, care ne tine nervii intinsi la maxim. Pana cand…

Solutia pentru a “le face bine pe toate” nu este una simpla, cu pasi clari si repetitivi. Ea se creeaza, asa cum un bucatar bun isi creeaza propriile retete, cu ingrediente secrete, cu arome speciale si unice.

Mi-am urmarit clientii si am vazut cum fiecare a devenit in timp un artist desavarsit. A gasit acele ingrediente care se potriveau familiei lui si ritmului propriu, le-a imbinat pentru a se potenta unul pe celalalt si a obtinut acea reteta perfecta doar pentru el, de nerepetat, dar care i-a permis sa porneasca cu incredere pe sfoara subtire a echilibrului: afacere-familie.

4. CUM SA NU MA IZOLEZ DE “LUME”?

O alta intrebare pe care si-o pun multe mamici care lucreaza de acasa. Teama ca, petrecand timpul in acelasi spatiu, atat pentru activitatea profesionala cat si pentru cea personala, lumea te uita si tu pe ea.

Solutia? Ca intotdeauna, raspunsul se gaseste in noi. Multe cliente, atunci cand se uitau cu atentie la aceasta intrebare, ajungeau la concluzia ca au mai mult de castigat acum decat inainte pe plan social. 

Cum vine asta? Simplu! De data asta aveau libertatea de a alege.  Puteau sa aleaga persoanele a caror companie o agreau, sa isi gestioneze dupa bunul plac activitatile din afara casei: mersul la o anume sala de sport, cursuri de dans sau evenimente preferate. Si da, schimband cate ceva in abordarea activitatilor zilnice si a perceptiei asupra acestora, au aparut si acele ore peste obisnuitele “24” ale fiecarei zile.

5. CUM SA-MI CREEZ UN PLAN DE AFACERI CAND EU NICI NU STIU CUM ARATA UNUL?

Oricine are o afacere de succes spune ca este esential sa iti faci un plan de afaceri pentru a avea o abordare serioasa si competenta a muncii tale si obiectivelor pentru viitor. Dar majoritatea nu am avut ocazia sa vedem unul, daramite sa fi lucrat cu asa ceva pana acum.

La inceput nici eu nu vedeam utilitatea unui plan de afaceri profesionist pentru ca nu stiam ce inseamna. Abia dupa ce am lucrat cu coach-ul meu si am creat unul am simtit ca mi se deschide orizontul. S-a ridicat ceata care nici nu stiam ca este acolo si am vazut noi si noi aspecte la care nici nu ma gandisem pana atunci.

Acum, de cate ori lucrez cu un client care vrea sa isi puna la punct afacerea il ghidez pentru a-si face acest plan si recompensa este imediata: claritate si un nou avant, dintr-o data lucruri imposibile sau cel putin improbabile devin accesibile si planificabile. Este o gura de aer proaspat pentru orice afacere.

6. DE UNDE IAU BANII CARE SA MA SUSTINA PANA VOI AVEA PROFIT?

Iata o intrebare-stereotip, cu care se intalnesc majoritatea celor care hotarasc sa inceapa o afacere, in cazul in care nu au strans din timp o suma cu aceasta destinatie. Sursele financiare pentru a porni o afacere sunt variate dar, de cele mai multe ori, clientii mei nu s-ar fi gandit niciodata ca ele exista sau ca ar putea fi eligibili pentru a le accesa.

Aici intervine “magia” coaching-ului. Claritatea si accesul la intuitie pe care le obtii lucrand cu tine insuti sunt nepretuite. Devii mai deschis la oportunitati, ai curaj sa te folosesti de ele si sa cauti solutii in locuri in care nici nu te-ai fi gandit inainte. Cum spunea o clienta de-a mea: “Nu pot sa cred! Solutia asta se plimba prin fata mea de doi ani de zile si eu nu reuseam sa deschid ochii s-o vad!”

7. UNDE SA GASESC PIATA DE DESFACERE/NISA DE CLIENTI POTRIVITA?

Am produsul/serviciul si acum ce fac? Este o intrebare pe care multi si-o pun, mai ales daca nu au trecut prin procesul de a-si crea un plan de afaceri profesionist. Sa incerc sa ma adresez tuturor sau sa imi iau inima-n dinti si sa imi restrang promovarea doar pentru o nisa ingusta. Cine o sa imi cumpere produsul? Daca e adevarat ce imi zice mama/prietena cea mai buna si “mi se termina clientii”? Atunci ce ma fac?

Acestea sunt o parte din intrebarile pe care clientele mele si le puneau cand incepam sa lucram acest subiect. Si eu mi le-am pus la inceput. Este o forma mascata a lipsei increderii in sine, respectiv in produsul pe care il oferi. Vestea buna este ca, atunci cand ai atitudinea potrivita, intotdeauna vor fi persoane care sa isi doreasca sa se “infrupte” din energia pe care tu o oferi lumii. Printr-un produs sau un serviciu, tu oferi creativitate, vise, energie, speranta, incredere etc.

Intotdeauna vor fi cumparatori pentru aceste lucruri!

8. DILEMA: MA OCUP DE COPIL 100% SAU IMI ANGAJEZ BONA/ DAU COPILUL LA GRADINITA PENTRU A-MI MARI AFACEREA?

O dilema-stereotip pe care o au multe mame care vor sa lucreze de acasa, tocmai pentru a fi alaturi de copilul lor. Nici aici nu exista un raspuns standard, dar este clar ca o analiza a argumentelor pro si contra este binevenita. Apoi, optimizarea programului de lucru si la final cantarirea tutror elementelor din ecuatie.

Ati ghicit deja ca nu exista un raspuns unic, dar ce a functionat de fiecare data, a fost ca si copilul/copiii sa “lucreze” alaturi de parinti la cladirea unei stime de sine sanatoase si un mod pozitiv si plin de compasiune de a privi lumea in care au intrat. In felul aceste s-au evitat multe traume si armonia intre membrii familiei a crescut.

9. CUM MENTIN UN RITM SUSTINUT DUPA CE AM AVUT UN START BUN?

Da, tentatia cand esti propriul stapan este sa mai tragi chiulul, dar o afacere nu permite prea multe pauze. Multe cliente imi spun ca nu dau randamentul la care se asteptau si acest lucru le demoralizeaza, ceea ce le scade si mai mult cheful de lucru si dintr-o data viata personala le acapareaza tot timpul, iar afacerea are de suferit.

Ceea ce am observant lucrand pe aceste provocari, este ca de multe ori, frica de insucces sau sentimentul de vinovatie fata de familie sunt motivele ascunse ale acestei situatii neproductive. O data partea emotionala rezolvata si blocajele de la nivel intelectual eliminate, situatia se imbunatateste. Sigur ca nuantele individuale difera, dar prin lucru sustinut cu sine, afacerea a prins aripi de fiecare data.

10. MAI AM TIMP SA AM GRIJA DE MINE SI DE SUFLETUL MEU?

Iata un domeniu care ramane de multe ori pe ultimul loc, cand de fapt tocmai aici se afla catalizatorul “minune” pentru toate schimbarile pozitive, atat pe plan personal cat si profesional.

Recomandarea mea este ca intrebarea sa sune astfel: Cate ore dedic pe zi dezvoltarii mele personale si ingrijirii mele pe toate planurile? Atunci cand raspunsul este generos, atat in afacere cat si in viata de familie va fi abundenta.

Si pentru ca in lume este loc pentru manifestarea fiecarei creatii, iar noi avem dreptul la belsug si implinire, va invit sa va antrenati fiinta pe toate planurile si sa descoperiti geniul din voi!

Acest articol face parte din actiunea Flashmob Online, organizat de Asociatia Work at Home Moms (wahm.rohttps://www.facebook.com/groups/WAHM.Romania/)

  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit sa impartasesti cu mine gandurile tale aici.

Andra Todirita